BAHAN-BAHAN:
1 peket agar-agar serbuk
2 cawan santan
4 sudu besar susu pekat
2 cawan air
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard/jagung
1 sudu besar serbuk kopi
1/2 cawan air panas
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masakkan dua cawan air, serbuk agar-agar, gula,
susu pekat dan santan hingga mendidih.
2. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air. Masukkan
dalam adunan dan kacau rata sehingga adunan mendidih lagi.
3. Cedokkan setengah cawan adunan dan campurkan dengan
air kopi. Kacau sebati. Kalau anda menggunakan pes kopi
gunakan satu sudu kecil pes dan digaulkan dengan secawan
adunan tadi. Gaul sebati.
4. Adunan selebihnya dituangkan dalam loyang.
5. Tuangkan adunan bancuhan kopi di atasnya.
Tapi lakukan dengan perlahan-lahan.
TIPS. Bancuh kopi dengan air panas dan tapis. Lebih senang
gunakan pes kopi saja. Bezanya tepung jagung warnanya
putih. Adunan yang dibancuh juga putih. Tapi tepung
kastard tepungnya warna kuning. Sebelum mencampurkan
tepung kastard atau jagung ke dalam adunan agar-agar ia
hendaklah dibancuh dengan sedikit air.
No comments:
Post a Comment