Saturday, September 5, 2009

Puding Kopi Untuk Berbuka


BAHAN-BAHAN:

1 peket agar-agar serbuk

2 cawan santan

4 sudu besar susu pekat

2 cawan air

1/2 cawan gula

2 sudu besar tepung kastard/jagung

1 sudu besar serbuk kopi

1/2 cawan air panas


CARA MENYEDIAKAN:

1. Masakkan dua cawan air, serbuk agar-agar, gula,

susu pekat dan santan hingga mendidih.

2. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air. Masukkan

dalam adunan dan kacau rata sehingga adunan mendidih lagi.

3. Cedokkan setengah cawan adunan dan campurkan dengan

air kopi. Kacau sebati. Kalau anda menggunakan pes kopi

gunakan satu sudu kecil pes dan digaulkan dengan secawan

adunan tadi. Gaul sebati.

4. Adunan selebihnya dituangkan dalam loyang.

5. Tuangkan adunan bancuhan kopi di atasnya.

Tapi lakukan dengan perlahan-lahan.


TIPS. Bancuh kopi dengan air panas dan tapis. Lebih senang

gunakan pes kopi saja. Bezanya tepung jagung warnanya

putih. Adunan yang dibancuh juga putih. Tapi tepung


kastard tepungnya warna kuning. Sebelum mencampurkan

tepung kastard atau jagung ke dalam adunan agar-agar ia

hendaklah dibancuh dengan sedikit air.



No comments: